6.1.2025

Optimální hodnota stravenky vzrostla na 225 korun, vyšší příspěvky umožní lepší stravování

Optimální nominální hodnota stravenky opět stoupla. Oproti loňsku se jedná o navýšení její nominální hodnoty o 14 korun v případě, že zůstane zachovaný poměr, v rámci kterého přispívá 55 % hodnoty stravenky zaměstnavatel (123, 90 Kč) a 45 % (101,10 Kč) zaměstnanec. Tento model zachovává daňovou výhodnost a zároveň zajišťuje spravedlivé rozdělení nákladů. Celková cena stravenky 225 korun reflektuje nejen aktuální legislativní rámec, ale i možnost pokrýt průměrnou cenu poledního menu v českých městech.

Podpora stravování ze strany zaměstnavatelů má mnoho benefitů

Mnoho zaměstnavatelů se s počátkem nového roku nachází ve zdánlivě bezvýchodné situaci, protože už zkrátka nemohou zaměstnancům přidat více peněz.Na druhou stranu ale řada z nich nevyužívá zdaleka všechny nástroje odměňování naplno. „Právě s příspěvky na stravování pracuje maximálně efektivně jen málo zaměstnavatelů. Přitom tak lze zvýšit kupní sílu zaměstnance efektivněji, než kdyby měl stejnou částku získat čistě v rámci mzdy či platu,“ vysvětluje Stéphane Nicoletti, generální ředitel společnosti Up Česká republika, která se péči o zaměstnance věnuje již téměř 30 let.

Zvýšení kupní síly ale není zdaleka jediným benefitem podpory stravování. Z výsledků průzkumu Barometr zaměstnanců mezi více než 1000 respondenty tuzemských firem a organizací vyplývá, že se zaměstnanci necítí po fyzické ani psychické stránce dobře. 93 % zaměstnanců zároveň uvádí, že by chtěli udělat ve prospěch svého tělesného zdraví nějakou změnu. Největší zájem mají právě o zdravější stravování. Není tedy divu, že by tuto podporu chtěli právě od zaměstnavatelů, když v práci tráví velkou část svých všedních dnů. Podle 9 z 10 lidí by zaměstnavatel měl pečovat o kvalitní stravování svých zaměstnanců.

 „Účelová podpora ze strany zaměstnavatelů má ale daleko hlubší dopad, než by se mohlo zdát, a to nejen na fyzické zdraví. Například společný oběd s kolegy kromě pravidelného stravování upevňuje vztahy ve firmě a dává zaměstnanci v obědové pauze možnost vypnout. Může být i cestou pro firmy, které se potýkají s rostoucím počtem dnů pracovní neschopnosti. Současně je taková podpora příležitostí zaujmout na trhu práce zejména mladou generaci, pro kterou je péče o zdraví vůbec nejdůležitější,“ popisuje Nicoletti.

 

Bariérou lepšího stravování je nedostatek peněz

Výsledky ale také ukazují, že stále více klidem v lepším stravování brání nedostatek peněz. Zatímco výsledky stejného průzkumu před 5 lety ukázaly, žene dostatek peněz byl až 6. nejčastější překážkou v lepším stravování zaměstnanců, v současnosti se jedná už o 2. nejčastější důvod. Na prvním místě je stále nedostatek času na jídlo, avšak význam tohoto faktoru oproti situaci v roce 2019 výrazně oslabil.

 „Nabídkou účelového příspěvku na stravování, který bude odpovídat alespoň daňově optimální hodnotě stravenky, by tak mohli zaměstnavatelé absenci peněz kompenzovat a současně zkvalitnit péči o zdraví svých lidí. Zájem o tento příspěvek navíc ze strany zaměstnanců po letech významně vzrostl a prochází doslova renesancí,“ vysvětluje Petra Prchlíková, ředitelka obchodu společnosti Up Česká republika.

 

Hodnota stravenky musí pokrýt cenu oběda

Pro rok 2025 Ministerstvo práce a sociálních věcí stanovilo horní hranici stravného na 177 korun. Tento údaj je klíčový pro výpočet optimální hodnoty stravenky, která zohledňuje oblíbený model rozdělení nákladů mezi zaměstnavatele a zaměstnance.

 Podle platné legislativy může zaměstnavatel poskytnout na stravenku/stravování částku, která odpovídá 70 % z uvedené hranice. Prorok 2025 to činí 123,90 korun, což je částka, která není zatížena daňovou zátěží a odvody na pojistné ani pro zaměstnavatele, ani pro zaměstnance. (v roce 2024 se jednalo o částku 116,20 Kč, dochází tak k navýšení o 7,70 Kč v daňově uznatelném limitu). Je však zájmem každého zaměstnavatele i zaměstnance, aby běžná nominální hodnota stravenky stále pokrývala ceny poledních menu v restauracích. Ta už v některých městech přesáhla 200 korun.

„Pokud stravenka dlouhodobě nedokáže pokrýt cenu oběda, pak přestává jako benefit plnit svůj účel, tedy zajištění pravidelného stravování. Ačkoliv zaměstnanci v současné době nemají povinnost si na stravenky přispívat, vzhledem k tomu, že je jejich prioritou v péči o tělesné zdraví právě zdravé stravování, tak stále činí,“ dodává závěrem Petra Prchlíková.

Zdroj: Up Česká republika

Další aktuality

Chcete dostávat aktuality přímo do e-mailu?

Budete mít přehled o HR akcích i novinkách v oblasti HR. Vyzkoušejte a uvidíte.