Aktuality

Zdravý vztah k jídlu

Ačkoliv žijeme v moderní době a mnohé aspekty našeho života si díky neustálému pokroku výzkumu a techniky velmi zjednodušujeme, v oblasti výživy si vše zbytečně až nešťastně komplikujeme. Z různých stran se na nás neustále line nová zázračná dieta nebo přelomový výzkum, který bortí všechna předchozí přesvědčení a dogmata. Naše touha po vědění je chvályhodná a je až nevídané, co vše jsme schopni […]

Dne 10. Říjen 2020

Ačkoliv žijeme v moderní době a mnohé aspekty našeho života si díky neustálému pokroku výzkumu a techniky velmi zjednodušujeme, v oblasti výživy si vše zbytečně až nešťastně komplikujeme. Z různých stran se na nás neustále line nová zázračná dieta nebo přelomový výzkum, který bortí všechna předchozí přesvědčení a dogmata. Naše touha po vědění je chvályhodná a je až nevídané, co vše jsme schopni jako společnost vybádat a vynalézt. Potravinářský průmysl se díky tomu velmi intenzivně rozvíjí a jedná se o velmi důležitý pilíř ekonomiky.

Technologické postupy, které jsme si před pár lety nedokázali ani představit, jsou dnes plně automatizované a stále se rozvíjí. Modernizací výroby potravin došlo i k jejich zbytečnému vysokému opracování a naprostému oproštění od přirozenosti. Krásným příkladem jsou výrobky se sníženým obsahem tuku. Výrobce se tváří, že to dělá pouze pro naše lehčí trávení a štíhlejší linii. Méně tuku znamená přece méně kalorií. Opak je však pravdou. Odebráním tuku z výrobku dochází k zásadní změně jeho přirozené struktury, konzistence a především chuti. Jak je obecně známo, nositelem chuti je právě tuk. Producent je poté nucen přidat složky, jež jsou laboratorně vytvořeny a s přirozeností nemají nic společného. Pro zachování podobného senzorického vjemu, je třeba těchto přísad dodat hned několik. Původně jednoduchý výrobek tak může obsahovat mnohem více kalorií a vyvolávat odlišnou hormonální odezvu při trávení ve střevech.

Na etiketě se najednou nachází 4 řádky ingrediencí, přičemž polovinu z nich běžný konzument nedokáže ani přečíst, natož jim rozumět. Lidé se tak rozdělili na dva tábory. První skupinou jsou ti, kteří etikety raději nečtou, protože stejně nevědí, co je na nich napsáno a řídí se příslovím „Co oči nevidí, to srdce nebolí.“ Druhá část se zase snaží edukovat, mít přehled a možnost rozhodnout o zdravotní prospěšnosti daného výrobku. Čím více se ale zajímá, tím více si uvědomuje, jaký chaos ohledně výživy panuje. Každý odborník doporučuje jiné postupy, odlišné potraviny a názory se zde jednoduše rozchází. Naše pozornost se potom upíná na jednotlivé živiny, počítání kalorií, tabulkování a neustálé hlídání se. Běžný konzument se tak ve snaze o zdravější přístup k životnímu stylu bojí kolikrát cokoliv koupit.

Touha po vysněném těle snadno, bez bolesti, a hlavně rychle je mnohdy mocnější než vlastní selský rozum. Pondělní náběh na přísnou dietu střídá nedělní pocit selhání a výčitky svědomí. Čím více se snažíme, tím více jsme ve stresu, upíráme si a trýzníme se. To je samozřejmě dlouhodobě neudržitelné a dříve či později ztrácíme motivaci a podlehneme. A tak stále dokola. Utrácíme plno peněz za doplňky stravy na hubnutí a dietní potraviny. Vyhledáváme výživové poradce nebo nutriční terapeuty, aby za nás vyřešili naše problémy ve vztahu k jídlu. Dnešní doba nabízí tolik možností a my se v ní jednoduše ztrácíme.

Neříká se nadarmo, že v jednoduchosti je krása. Pro někoho možná ohraná věta, ale tady platí dvojnásob. Zařaďme trochu větší nadhled a vychutnávejme si jídlo v klidu a bez lítosti. Nač řešit, že si zrovna dopřáváme sladký dezert ke kávě nebo drobné slané občerstvení u dobrého filmu s přáteli. Je důležité zachovat si příjemný pocit z pokrmu a naučit se odměňovat. Pokud budeme ve svém jídelníčku začleňovat jednoduché základní potraviny (tzn. vyhýbat se průmyslově zpracovaným produktům) a připravovat si z nich vlastní jídla, není co řešit. Do každého chodu zakomponovat vhodný zdroj sacharidů, bílkovin a tuků. Zároveň si samozřejmě najít pohyb, který nás bude bavit a pravidelně jej vykonávat. Není třeba se utápět v počítání kalorií a rozpočítávání na porce. Během dne postačí naprosto 3 – 5 porcí denně, závisle na režimu a fyzickém výkonu. Ustavičné uždibování malých pokrmů v průběhu celého dne, což mnoho výživových poradců doporučuje, není nijak prospěšné pro hormonální systém. Hormon inzulín, který reaguje na zvýšení hladiny cukru v krvi a vyplavuje se, aby dal informaci buňkám pro ukládání vzniklé energie, je tak pořád uvolňován a jeho hladina příliš neklesá.

Dlouhodobé vyšší množství inzulínu v krvi může mít za následek omezení využití tuku jako energie, ba dokonce podpořit ukládání tuku v těle. Pauza mezi jídly je tedy také důležitá.

Jezme tak, abychom měli potřebnou energii na celý den a neodbývejme se polotovary. Užívejme si každý pokrm, neřešme žádné diety, ale udržujme svůj zdravý životní styl. Díky tomu se budeme cítit přece lépe, a to je důležité.

Kateřina Tichá, MultiSport Benefit.

Další aktuality

Přehledně: Jak je to nejen s přesčasy v režimu home office?

Dne 28. října 2020

Pandemie koronaviru výrazně zvýšila počet lidí, kteří pracují z domova. V létě se část z nich přesunula do kanceláří, nyní se ale někteří vrací zpět k režimu home office. Na co mají pracovníci právo a jaké jsou jejich povinnosti? Může zaměstnavatel home office nařídit? Nemůže. Zákon stanovuje, že práce je vykonávána na pracovišti zaměstnavatele, popřípadě na jiném dohodnutém místě. „Režim […]

Zobrazit detail

22. října se uskutečnila online HR inspirace na téma Co od HR potřebuje liniový vedoucí?

Dne 22. října 2020

22. října se uskutečnila online HR inspirace na téma Co od HR potřebuje liniový vedoucí? Zástupci Asociace krizových manažerů (CAIM), Jan Dolejš, předseda CAIM, a interim manažeři, Tomáš Pastrňák a Dalibor Petrů, sdíleli s účastníky Inspirace online své zkušenosti z práce krizových a změnových manažerů. Na konkrétních příbězích firem, na jejichž restrukturalizaci a transformaci se podíleli, vysvětlili zásadní principy řešení krizových situací. […]

Zobrazit detail

Jak se dobře cítit při online studiu

Dne 16. října 2020

  Současná doba nás nutí rychle se přizpůsobovat změnám a zároveň nás do jisté míry vrací k nám samým. Zvažujeme, co má cenu a do čeho investovat, nejen peníze, ale i čas a úsilí. Studium cizího jazyka je pak odjakživa tím, do čeho se investovat vyplácí, ať už s cílem zajištění konkurenceschopnosti na trhu práce nebo jako nástroj seberozvoje. Jak ale […]

Zobrazit detail